Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkede son 22 yılda eğitim alanında gerçekleştirilen çalışmaların devrim niteliğinde olduğunu söyledi.
Bugün Türkiye'de derslik başına düşen öğrenci sayısının neredeyse 20'li rakamların altında olduğunu belirten Bakan Tekin, şu an hâlihazırda çalışan öğretmenlerin yüzde 80'inin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandığını dile getirdi.
Bakan Tekin, bütün bunların uluslararası göstergeler açısından kendilerini bambaşka bir seviyeye taşıdığını anlatarak şöyle konuştu:
"Türkiye fiziki göstergeler itibarıyla, derslik başına düşen öğrenci sayısı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ve okullarımızın teknolojik altyapısı itibarıyla dünyada örnek gösterilen bir ülke konumuna geldi. Hemen hemen bütün ortalamalarda OECD ortalamalarının üzerine çıktık. Bakın bunlar çok kolay yapılacak şeyler değil. Yetmedi, şu an dünyada, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) kendi raporlarında da var, neredeyse bütün dersliklerinde etkileşimli tahta bulunan tek ülke Türkiye."
Açılışı yapılan okulda da etkileşimli tahta olduğunu belirten Tekin, bu etkileşimli tahtalar sayesinde öğretmenlerin, dünyanın neresinde, hangi bölgede bulunursa bulunsun, dünyanın en büyük eğitim içerik portallarından EBA'ya erişerek, öğrencileri ve çocukları çok farklı şekilde eğitme imkanına sahip olduğunu söyledi.
Ümraniye'de 2002-2003 eğitim öğretim yılında 140 bin, bugün ise 127 bin öğrenci bulunduğunu ifade eden Bakan Tekin, 2002'de 4 bin 200 olan öğretmen sayısının şu an 8 bin 150'ye çıktığını kaydetti.
Bakan Tekin, Ümraniye'de 2002'de 140 bin öğrencinin 2 bin 100 derslikte, şu an ise 127 bin öğrencinin 4 bin 670 derslikte eğitim gördüğünü, bu rakamların devrim niteliğinde olduğunu belirtti.
Okulun yapımını sağlayan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan'a teşekkür eden Bakan Tekin, Arslan'dan bir okul sözü daha aldıklarını, bunun yapım çalışmalarının da valilik koordinesinde gerçekleşeceğini anlattı.
"Türkiye matematik ve fen bilimlerinde Avrupa'da zirvede"
Bakan Tekin, Aralık 2024'te Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) raporunun açıklandığını dile getirerek, "Türkiye matematik ve fen bilimlerinde 4 ve 8. sınıflar arasında yapılan bu değerlendirmede Avrupa ülkelerinde, birinde birinci, birinde ikinci sıradayız. Bu da yaptığımız yatırımların doğal sonucu." diye konuştu.
Bu yıl birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıfların Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile tanıştığına işaret eden Bakan Tekin, dünyada eğitimin gidişatına göre Türkiye'de de eğitim sisteminde değişiklikler yaptıklarını kaydetti.
Bakan Yusuf Tekin, bu model sayesinde artık birinci sınıf öğrencilerine karne verilmediğini, gelişim raporu sayesinde velilerin çocuklarıyla ilgili her türlü gelişmeyi rahatça okuyabileceğini söyledi.